Gerard Beense, dichter en schrijver

    


In 1946 geboren in Amsterdam. Sinds 1978 woonachtig in Lelystad, provinciehoofdstad van Flevoland. Als schrijver publiceerde hij bijdragen voor diverse media. Zo verzorgde hij jarenlang het hoofdartikel van het Flevolands Nieuwsblad waarin tal van bekende en minder bekende Lelystedelingen aan het woord kwamen. Met die artikelen schetste hij op ontspannen en luchtige wijze het denken en doen van mensen die met Lelystad verbonden waren.
Als dichter debuteerde hij eind jaren negentig van de vorige eeuw met een succesvolle poëzie-expositie in het voormalige IVIO-gebouw te Lelystad. Daarna volgde poëzie-exposities in de Vrije Kunstacademie Calliope in Lelystad, het ID-DLO in Lelystad en in de Open universiteit van Zwolle.

Aan de vooravond van de Landelijke Gedichtendag 2004 volgt met ingang van 16 januari a.s. een poëzie-expositie in het Stadhuis van Lelystad.

Van zijn hand verschenen in eigen beheer bij uitgeverij Archipel de dichtbundels
  ‘Woelen in Woorden'  ISBN 9080615617,
  ‘In de Kleuren van de Kim '  ISBN 9080615633,
  ‘Woordenwind en Klankenkraam',   ISBN 908061565x en
  ‘Ik zou met jou…',   ISBN 9080615641.

In Madame Tussaud 's Amsterdam is bij een weergave van het kunstwerk ‘Pas de Deux' van de kunstschilder Wim Mast de Gooijer , met een inschildering van Herman Brood, het door het schilderij geïnspireerd gedicht ‘Zo'n Voiture van Voorheen' van Gerard Beense geëxposeerd.

Het gedicht ‘Nieuw Land' wordt permanent geëxposeerd in ‘Het Nieuwe Land Museum' nabij Bataviastad in Lelystad.

Verschillende dichtwerken van Gerard Beense zijn geïnspireerd door werken van de Flevolandse kunstschilders Wim Mast de Gooijer en Annette Sieger. Onder pseudoniem publiceerde hij poëzie in het Flevolands Nieuwsblad.
Zowel met de Winterwende van 2000 als met de Zomerzonnewende van 2001 droeg hij tijdens Sunsation bij het Observatorium Robert Morris zijn gedichten voor. Voorts presenteerde hij zijn poëzie tijdens verschillende culturele manifestaties zoals de Kunstmarkt in Lelystad-Haven en Culturele Café's in Den Bosch, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Delft, Utrecht, Lelystad en Almere .

Het poëtische oeuvre van Gerard Beense is veelzijdig, verrassend en veelal kenmerkend door ogenschijnlijke eenvoud. Zijn poëzie brengt een beeld van herkenning voor de geest dat van glimlach naar verder ontdekken dwaalt. De dichtwerken, soms sterk geëngageerd maar altijd getuigend van een breed perspectief, leiden de lezer niet alleen naar een luchtige climax maar ook naar een beeld en beschouwing die tot nadenken stemmen.

De Flevolandse zanger en componist Martin Weber heeft bij een aantal dichtwerken van Gerard Beense muziek gecomponeerd. Een van deze songs ‘De Flevoboulevard ' was te horen op het Flevolands Songfestival van 2003.
Ook als schrijver was en blijft Gerard Beense actief. Nadat een aantal van zijn kinderverhalen werden gepubliceerd in het Grote Vertelboek van uitgeverij Canteclear verscheen in eigen beheer zijn kinderboek ‘Jetje de Joghurtkoe '. Daarna schreef hij voor het IVIO in de AO-Junior serie een boekje over President Kennedy en een manuscript over Piramides. Eind 2004 schreef hij voor Uitgeverij AO (Actuele Onderwerpen) het boekje 'Herinneringen aan André Hazes'. (AO 2815 2004). Het boekje is bij AO Uitgeverij te bestellen. Zie ook www.actueleonderwerpen.nl.

Naast zijn reguliere werkzaamheden voor een grote bankinstelling schreef hij gedurende tal van jaren bijdragen voor diverse media.

In mei 2003 begon hij aan Het Almaarse Godenrijk , Mythen en Sagen van Flevoland. Een interview en een voorpublicatie verscheen halverwege november 2003 in ‘Stentor Dagblad Flevoland'. Ook ‘ Almere Vandaag' besteedde er begin januari 2004 aandacht aan. Aanvankelijk was het de bedoeling het manuscript in het voorjaar van 2004 te voltooien. Doch met het voornemen om de verhalen ook met poëzie verder te verrijken is die doelstelling verlegd. Ook de benoeming tot Stadsdichter van Lelystad, in januari van 2005, draagt aan dat uitstel bij. Inmiddels is het merendeel van de verhalen al rijkelijk van poëzie voorzien. In deze site vindt u er een aantal. Annette Sieger werkt aan de illustraties. Ook leerlingen van de Vrije Kunstacademie Calliope in Lelystad laten zich door de verhalen uit deze fictieve Godenwereld inspireren.

 

 

 


HOME