8-1-2004 Almere Vandaag   
 

foto almere vandaag

 

                   Een stukje geschiedenis plakken aan Flevoland, ook al is dat dan fictief, dat is wat de schrijver en dichter Gerard Beense beoogt met zijn boek Mythen en Sagen uit Flevoland, Het Almaarse Godenrijk. Aan de verhalenbundel, dat uiteindelijk veertig avonturen gaat bevatten, werkt hij nog steeds hard.

                 ,,En ik doe dat het liefst 's avonds. Met een grote pot koffie erbij, schrijven tot in de kleine uurtjes", vertelt de 57-jarige Lelystedeling. Vorig jaar juni broedde hij zijn idee om Flevolandse mythen en sagen uit te schrijven, met in de hoofdrol talloze goden, uit. ,,Deze goden beleven avonturen in elke plaats in Flevoland. Ik koos voor goden als hoofdpersonen omdat die bij veel mensen tot de verbeelding spreken. Een god is wel makkelijk voor dingen die onverklaarbaar zijn. Ik vind goden mysterieus", grijnst de schrijver. Naast schrijven, is dichten een grote passie van de schrijver. ,,Ik heb mijn twee liefdes samen laten komen in mijn bundel. Elke hoofdstuk begint namelijk met een gedicht. De illustraties worden verzorgd door mijn vriendin." Beense schrijft zijn hele leven al. ,,Het hebben van een grote fantasie zit in onze familie. Mijn opa schreef mij, toen ik klein was, brieven met doldwaze avonturen die hij zogenaamd had meegemaakt. Toen mijn kinderen klein waren, vond ik de voorleesboeken niet heel bijzonder. Ik vond dat ik dat beter kon en schreef het boek Jetje Joghurtkoe. Ik heb dat boek in een oplage van 750 in eigen beheer uitgegeven en ze allemaal verkocht."

Dertig verhalen voor het boek zijn nu klaar, de overige tien zitten in de pen. ,,Mijn streven is om klaar te zijn in het voorjaar. En tja, dan wordt het tijd om een uitgever te zoeken, want dat heb ik nog niet gedaan." Uit ervaring weet Beense dat dat niet makkelijk is. ,,Ik heb een aantal dichtbundels geschreven en allen uitgegeven in eigen beheer. Niet dat uitgeverijen ze niet goed genoeg vinden, maar er is domweg geen budget voor. Als ik Johan Cruijff had geheten, was mijn boek op voorhand al verkocht. Maar ja, zo heet ik niet."


- Karin van Leeuwen -